dijous, 23 de gener del 2014

EXERCICIS ORIENTAL I OCCIDENTAL

1. A quin bloc dialectal pertany cadascú dels texts. Justifica la teua resposta extraent els trets lingüístics diferenciadors. En quin dialecte s’insereix el Text 1?: 
Text 1 
- Vosté deu ser la fadrina? 
- Sí senyor –respongué la dona. 
- Sóc detectiu. Investigue la mort de Miquel i volia parlar amb la seua ama. 
- Espere’s un moment, per favor. 
Ara una altra veu femenina, cascada pels anys, que eixia del fons, digué amable: 
- Fes-lo passar. Passe, passe avant. 
Vora la llar encesa, una senyora bastant major, arrepapada en una butaca d’orelles i vestida amb una bata salmó, d’estar per casa, em mirava tendrament. Enrotllat a la mà dreta, duia un rosari de grans d’atzabeja. Ben prop d’ella hi havia una post, una planxa de vapor i una camisa negra a mig planxar. 
- Vinga ací i prenga cadira. Li abelleix un trosset de coca de llanda? Una misteleta? –em preguntà la tia Dolores. 

Text 2 
Quan la seva tia li’n parlà, Burt s’ho va prendre amb escepticisme. La dona, jubilada des de feia anys d’un marit sanguinari i tronera li havia donat molta guerra, ara, vella, sola i malalta, s’avorria; mai no havia estat gaire sociable, no tenia fills, li havia passat el temps de les passions carnals i era natural, doncs, que perdés moltes estones darrera les cortinetes transparents de la finestra dels baixos on vivia, espiant les anades i vingudes d’un veïns al capdavall desconeguts. I d’això a fer córrer la imaginació, només hi havia un pas; sobretot en una dona com ella, que sempre s’havia caracteritzat per fer interpretacions precipitades. 

2. Un geosinònim és un mot de significat igual a un altre que és usat en una altra àrea geogràfica de la mateixa llengua. Digues geosinònims d’aquestes paraules: 

eixir: dacsa: xiquet: 
xic: catxerulo: vesprada: 
poal: agranar: buscar: 
fesol: gos: vidriola: 
carxofa: gat: forment: 
nora: pernil: sagí: 

De l'IES BERENGUER DALMAU – Catarroja. Valencià. Llengua i literatura. 2n de batxillerat 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada